Skład i właściwości

Porównanie wartości odżywczej mleka klaczy, krowy i kobiety.

Klacz Krowa Kobieta
Białko % 2 3,5 1
Tłuszcz % 1,5 4 3-5
Laktoza % 6,5 5 6,8
Sucha masa % 11 13 10
WE MJ/kg 2 3,2 3,1

Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz β-karotenu w mleku klaczy

Klacz Krowa Kobieta
Witamina C mg/dl 13,5 0,8 0,8-0,9
Witamina A µg/dl 40,0 31,0-38,0 49
Β-karoten µg/dl 27,8 22-69 3,3-18,9
Witamina D ng/ml 5,29 0,01-0,03 0,035-0,103
Witamina E mg/dl 0,12 0,078- 0,180 0,09- 1,66
Witamina K ng/ml 27,6 3,5 2,3-5,1

Mleko klaczy ma bardzo szerokie zastosowanie m. in. przy:

  • alergiach pokarmowych,
  • atopowym zapaleniu skóry,
  • łuszczycy i przewlekłych wysypkach,
  • chorobach układu oddechowego,
  • wzmacnia odporność,
  • reguluje pracę jelit i przemianę materii,
  • stymuluje wegetatywny układ nerwowy i układ krążenia,
  • miażdżycy naczyń tętniczych,
  • depresji i zaburzeniach nerwicowych,
  • w rekonwalescencji po ciężkich chorobach, silnych lekach i operacjach,
  • chorobach reumatycznych.