Mleko klaczy




Od 2009 roku prowadzimy regularny, mechaniczny udój naszych klaczy. Pozyskiwane przez nas mleko jest badane przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Właściwości zdrowotne mleka klaczy są znane już od wieków. W ostatnich latach co raz częściej zauważa się jego zalety na zachodzie Europy, szczególnie w Niemczech. Swoim składem mleko to, jest najbardziej zbliżone do mleka ludzkiego. Mamy nadzieję, że niebawem zostanie odkryte przez polskich konsumentów jako element zdrowej i antyalergicznej diety. Zainteresowanych odsyłamy do stron prezentujących ten temat.

Najpopularniejsze w żywieniu człowieka jest mleko krowie. Nie zawsze jest jednak pokarmem odpowiednim, zwłaszcza dla dzieci. Często słyszy się o uczuleniach na mleko krowie,
czy o tzw. skazie białkowej. W porównaniu do kobiecego mleka, mleko krowie zawiera więcej białka, tłuszczu i wiele innych elementów, natomiast mniej laktozy. Inna jest również struktura białka mleka krowiego. O wiele bardziej "naturalne" dla człowieka i niemal identyczne z mlekiem ludzkim jest mleko klaczy. Jest ono też bardziej wartościowe od krowiego. Do XIX wieku używano mleka klaczy jako produktu zastępującego mleko matki, stosowano je też w leczeniu schorzeń wątroby, żołądka, woreczka żółciowego, trzustki, gruźlicy, krztuśca, chronicznego zapalenia oskrzeli i astmy. Jak podaje serwis www.drnatura.pl: "Lekarze z Uniwersytetu w Berlinie polecali je u wcześniaków. Znana była słynna skuteczność przeciw epidemiom grypy jelitowej noworodków. Aż do lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku, między innymi w szpitalach Paryża, Liburn,
Le Mans na oddziałach dziecięcych podawano profilaktycznie mleko klaczy noworodkom. W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku Niemiec dr Hans Storch badał w sanatoriach na terenie Kaukazu wpływ mleka klaczy na ludzi w podeszłym i starczym wieku. Był zaskoczony wyjątkowo dobrym stanem zdrowia starszych ludzi spożywających regularnie mleko klaczy." Także obecnie substancja ta jest przedmiotem badań. W 2000 roku naukowcy z Akademii Rolniczej w Krakowie zbadali skład chemiczny mleka klaczy min. pod kątem zawartości tłuszczu, białka, laktozy, makro- i mikroelementów, niektórych hormonów i kwasów tłuszczowych, w zależności od rasy konia, wieku klaczy matki, długość rui i innych czynników.

Mleko klaczy jest najbardziej popularne w kulturach azjatyckich (Baszkiria, Mongolia). W Polsce - praktycznie nieznane i przez to w pełni niedoceniane. Wiadomo, że w stosunku do krowiego mleka ma niższą zawartość białka (2,3 proc.) i jest tzw. typu albuminowego (jak ludzkie), przez co trudniej się ścina,
i np. nie można z mleka klaczy ot, tak po prostu zrobić sera! Za to jest wysokostrawne i łatwo przyswajalne, więc ma dużą wartość odżywczą. Ma mniej alergenów , za to dużo (ponad 6%) laktozy (cukier), która wspomaga wchłanianie z pokarmów m.in. wapnia, fosforu, i magnezu, co jest szczególnie ważne dla dzieci. Organizm dzieci (zwłaszcza tych w wieku poniżej 4 lat, które nie mają w pełni jeszcze rozwiniętej wątroby) bardzo dobrze przyjmuje laktozę
i przyswaja ją w 100%. Natomiast u dorosłych niekiedy występuje nietolerancja na laktozę, co skutkuje czasem biegunką i niestrawnością.

Mleko klaczy (podobnie, jak ludzkie) zawiera 3 razy mniej tłuszczu od krowiego i bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych
do prawidłowego wzrostu młodego organizmu i rozwoju układu nerwowego. Tłuszcz w mleku klaczy jest rozproszony w formie bardzo maleńkich kuleczek, które trudno łączą się ze sobą. Dlatego niemal niemożliwe okazuje się zebranie śmietany z mleka klaczy. Używa się go w Niemczech i we Francji
w dokarmianiu wcześniaków i noworodków z infekcjami przewodu pokarmowego. Reklamy głoszą, że m.in. "ułatwia detoksykację organizmu, spowalnia starzenie się komórek, wspomaga leczenie migren i wrzodów żołądka, stymuluje wzrost ziarniny w ranach i wspomaga siły odpornościowe zarówno u dzieci, jak i dorosłych" jak również "Działa bakteriobójczo, antywirusowo, przeciwzapalnie i wspomagająco. Mleko klaczy nie powoduje też żadnych skutków ubocznych." Na ile jest to stuprocentowa prawda ? Nie do końca wiadomo... Faktem jednak jest, że zawiera lizozym - enzym odkryty przez mikrobiologa Aleksandra Fleminga (odkrywcę m.in. penicyliny) w 1922 roku. To lizozym właśnie działa antybakteryjnie i antywirusowo, rozpuszczając bakterie żywe
i martwe w warunkach tlenowych i beztlenowych. Ma nawet właściwości wywoływania martwicy niektórych komórek nowotworowych. W sposób naturalny mleko klaczy nie jest nigdy nośnikiem bakterii chorobotwórczych (np. salmonelli). Posiada przy tym silne własności pobudzające naturalne mechanizmy obronne organizmu, mleko klaczy bywa więc używane jako środek wspomagający przy szczepieniach i podczas leczenia antybiotykowego (zwłaszcza gruźlicy). Jak pisze prof. Sasimowski: "Same antybiotyki niszczące prątki gruźlicy niszczą także korzystną mikroflorę w organizmie człowieka, prowadzą do jego wycieńczenia oraz osłabienia i w ten sposób opóźniają, albo wręcz uniemożliwiają wyleczenie. Kumys wzmacnia i odświeża organizm, dostarcza mu łatwo przyswajalne białka i cukier oraz witaminy i znakomicie pobudza apetyt, wykazuje właściwości antybiotyczne." Mleko klaczy używane jest również w terapii migren i daje dobre wyniki lecznicze, wydłuża też okres między atakami. Ponadto stymuluje wzrost ziarniny i przyspiesza proces gojenia ran. Preparaty na bazie mleka wykorzystywane są do ograniczenia procesów zapalnych i wspomagania gojenia się niektórych przewlekłych przetok pooperacyjnych. Mleko to bywa też składnikiem luksusowych kosmetyków do opóźniania starzenia się skóry. Jak widać ma ono wiele zalet.


Źródła:
http://www.stajniatrot.pl/texts/mondre/mleko.html
"Mleko klaczy" - Magdalena Pieszka, Katedra Hodowli Koni w Akademii Rolniczej w Krakowie, farmer.pl
Informacje ze strony http://www.drnatura.pl/mleko_klaczy.htm
"Kubek mleka prosto od klaczy" Dr hab. Maria Kulisa, Katedra Hodowli Koni
Akademii Rolniczej w Krakowie, Przegląd EUREKA 2/2001
"Spotkania ze zwierzętami" - Iwona Pijanowska, "Farmer" 21/2005
"Mleczne użytkowanie klaczy" - prof. dr hab. Ewald Sasimowski, kierownik Zakładu Hodowli Koni AR w Lublinie

© Copyright by hodowla 2011, Wszystkie prawa zastrzeżone. Wykonanie: Miasto Moje Sp. z o.o.